Dynasty tietopalvelu Haku RSS Pyhäjoen kunta

RSS-linkki

Kokousasiat:
http://vanhatpoytakirjat.pyhajoki.fi:80/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetingitems&show=30

Kokoukset:
http://vanhatpoytakirjat.pyhajoki.fi:80/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetings&show=30

Tekninen lautakunta
Pöytäkirja 02.10.2018/Pykälä 59

Edellinen asia | Seuraava asia Muutoksenhakuohje Kokousasia PDF-muodossa

Liitteet
  Cramon tarjous

Tekninen lautakunta

§ 59

02.10.2018

 

Saaren koulun keittiön väistötilojen hankinta

 

87/10.03.02/2018

 

Teknltk 02.10.2018 § 59


Valmistelijat kiinteistöpäällikkö Pekka Pelttari, ruokapalvelu- ja siivouspäällikkö Eija Sarpola ja tekninen johtaja Aimo Korpi.

Saaren koulun keittiön sisäilman tilanne on henkilökunnan oireilmoitusten mukaan heikentynyt aiemmasta niin paljon, että työnantajan on ryhdyttävä toimenpiteisiin terveyshaitan poistamiseksi. Koska henkilökuntaa ei voi siirtää muualle, eikä korjaustoimenpiteillä arvioida saavutettavan parannusta asiaan, on hankittava väistötilat mahdollisimman nopeasti.

Tekniset palvelut ja sivistyspalvelut ovat tutkineet ja arvioineet eri vaihtoehtoja väistökeittiön ratkaisulle. Esillä ovat olleet mm. paikkakunnalta vuokrattava laitoskeittiö, keittiön rakentaminen omana työnä varikon halliin ja siirtokelpoisen keittiön vuokraaminen markkinoilta. Eri vaihtoehdoissa on arvioitu laajasti kustannuksia, toiminnallisuutta ja henkilöstövaikutuksia.

Varikon halli:
Varikon uuteen halliin keittiö voitaisiin teoriassa ja terveystarkastajienkin näkemyksen mukaan rakentaa, mutta se edellyttäisi rakenteellisia ja taloteknisiä muutoksia. Lattiat ja osa seinistä pitää uudelleen pinnoittaa, nosto-oven eteen tehtävä tuulikaappi, ilmanvaihtoa tehostaa, sähköliittymää suurentaa ja sähkönsyöttö uusia. Viemäröinti on myös puutteellinen tähän tarkoitukseen. Ruoka jouduttaisiin pakkaamaan kyläkouluille jaettavan ruuan lisäksi myös Saaren koulun ja lukion tarpeisiin. Samoin astioiden kuljettaminen edestakaisin on työlästä. Voidaan arvioda, että tarvittaisiin yksi ruokapalvelun työntekijä lisää. Kustannuksia ei ole tarkemmin laskettu, mutta ne nousevat kohtuullisen suuriksi ja halli olisi pois alkuperäisestä käytöstään seuraavat neljä vuotta.

Olemassaolevat keittiöt:
Jokikartanon keittiön ja ruokasalin kapasiteetti ja tilat eivät riitä palvelemaan kouluruokailua. Tilat ja laitteet ovat nykytoimintaankin nähden puutteelliset ja Jokikartanon keittiön saneeraus onkin ollut investointiohjelmassa, mutta odottaa edelleen sote- ja maakuntaratkaisua. Seurakuntatalon keittiö on pinta-alaltaan pieni, sinne ei saada mahtumaan tarvittavia suurempia keittiölaitteita. Näissäkin ratkaisuissa on samat haasteet logistiikan kannalta kuin varikon vaihtoehdossa.

Vuokrakeittiö markkinoilta:
Kahdelta toimijalta on pyydetty arviota mahdollisuudesta tarjota keittiöratkaisua jo kuluvalle syksylle. Parmaco Oy on ilmoittanut sähköpostilla, ettei se kykene näin kiireiseen aikatauluun. Cramo Adapteo Oy:ltä on saatu liitteenä oleva tarjous keittiöstä.

Tarjouksen tiedot ovat

  • kerrosala noin 144 m2

  • perustamiskustannus 75.000 euroa

  • purkukustannus 32.000 euroa

  • kuukausivuokra 2.390 €/kk (minimissään yksi vuosi)

  • luovutusaika joulukuun puolivälin tienoilla

  • uusi keittiö olisi käyttöönotettavissa kevätlukukauden 2019 alusta

 


Keittiö kalustettaisiin nykyisen keittiön kalusteilla lisättynä kahdella uudella kylmiöllä ja astianpesukoneella, joista tehdään erillinen hankintapäätös.

Ruokasali:
Koulun purkamisen yhteydessä myös nykyinen koulun ruokasali poistuu käytöstä. Mikäli sitä haluttaisiin käyttää vielä tuleva kevätlukukausi, jouduttaisiin aiemmin kuvattuun tilanteeseen ruuan ja astioiden pakkauksen ja kuljetuksen osalta henkilöstövaikutuksineen. Sama tilanne syntyy, mikäli ruokasali olisikin samalla tontilla valmistuskeittiön kanssa, mutta fyysisesti erillään. Koulun ja keittiön kannalta onkin järkevää sijoittaa uusi ruokasali uuden keittiön yhteyteen Saaren koulun alueelle keittiön hankinnan yhteydessä.

Saaren koulun ja lukion henkilökunta pitää ruokasaliruokailua parhaana ja tosiasiallisesti toimivana vaihtoehtona verrattuna luokkaruokailuun. Luokissa ruokailun haasteeksi muodostuu myös se, että tulevien väistötilojen piha jää murskepinnalle, joten se hankaloittaa ruokien ja astioiden kuljetusta keittiön ja luokkien välillä. Luokkaruokailu tarkoittaa lisäksi keittiöllä sitä, että sekä kylmät että kuumat ruoat ja lisäkkeet pakataan erikseen yli kahteenkymmeneen eri luokkaan. Jotta elintarvikelainmukaiset lämpötilat pysyvät asiakkaalle saakka, ne täytyy pakata vielä lämpö- tai kylmäkuljetuslaatikoihin. Ruoka-astioita ja kuljetusastioita täytyisi olla paljon, eikä pienessä väistökeittiössä ole niille tarvittavaa varastotilaa. Myös ruoan hävikki lisääntyisi kun luokkiin pitää toimittaa sellainen määrä ruokaa, ettei se lopu kesken.

Merkittävä asia on, että rehtoreiden mielestä ruokasalia voidaan käyttää aamuisin ja iltapäivällä opetustilana, jolloin se vähentää muiden opetuskäyttöön tarvittavien väistötilojen tarvetta ja se olisi käytettävissä jo kevätlukukaudella 2019. Koska ruokalan sijoittaminen keittiön yhteyteen on todettu parhaaksi ratkaisuksi, on järkevää hankkia se samalta toimittajalta yhtä aikaa, jolloin osiot voidaan kytkeä rakenteellisesti yhteen.

Noin 140 m2:n ruokalasalin kustannukset olisivat Cramolta saadun tiedon mukaan neliöhinnoiltaan saamaa luokkaa kuin kesällä tilatun väistötilan:

 

  • vuokranantajan perustamis- ja purkukustannus noin 49-50 t€ (350 €/m2)

  • vuotuiset vuokrakustannukset noin 27 t€ (n. 16 €/m2)

 

Lisäksi tulevat tilaajan omat kustannukset (pohjat, vesi, viemäri, sähkö). Toimitus onnistuisi samaan aikaan keittiön kanssa ja ruokasalin jakelulinjasto voidaan toteuttaa nykyisillä kalusteilla.

Hankintalain 40§:n mukaisesti hankinta voidaan toteuttaa suorahankintana, jos säädettyjä määräaikoja ei voida noudattaa hankintayksiköstä riippumattomasta, ennalta arvaamattomasta syystä aiheutuneen äärimmäisen kiireen vuoksi. Ennalta arvaamattomuus tässä tapauksessa syntyy siitä, että Saaren koululle tehtyjen korjausten jälkeen on ollut syytä olettaa, että sisäilmaongelmat vähenevät myös keittiötiloissa. Ongelmat ilmenivät vasta koulujen alettua. Kiire johtuu siitä, että keittiön kiinni laittaminen johtaisi todella hankalaan tilanteeseen kunnan kaikkien koulujen osalta. Kumpaankaan edellämainittuun asiaan ei ole voitu ennalta riittävästi varautua.

Kiinteistöpäällikkö, ruokapalvelu- ja siivouspäällikkö sekä Saaren koulun rehtori pyydetään kokoukseen kuultavaksi.

 

 

 

 

Ehdotus:

Tekninen lautakunta päättää

  1. hankkia Saaren koulun väistötilakeittiön suorahankinnalla Cramo Adapteo Oy:ltä selostusosan ja liitteenä olevan tarjouksen mukaisesti;

  2. hankkia samassa yhteydessä Cramo Adapteo Oy:ltä keittiön yhteyteen sijoitettavan ruokasalin suuruusluokaltaan noin 140 m2;

  3. että edellämainitu hankinnat laitetaan täytäntöön heti;

  4. että keittiön perustamiskustannukset ja vuokrat kohdistetaan kustannuspaikalle 8411 (ruokahuolto);

  5. ruokasalin perustamiskustannukset ja vuokrat kohdistetaan johtoryhmän linjauksen mukaisesti sivistystoimelle;

  6. keittiö ja ruokasali sijoitetaan Saaren koulun alueelle Koulu 2022 hankeryhmän kanssa valitulle paikalle huomioiden myös tulevat väistötilat

 

 

 

 

Päätös:

 


Lautakunta hyväksyi ehdotuksen.

- - - - - - - - -
Merkittiin, että lautakunnan jäsen Mikko Koskela ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokoushuoneesta tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Kiinteistöpäällikkö Pekka Pelttari sekä ruokapalvelu- ja siivouspäällikkö Eija Sarpola olivat kuultavana asiaan liittyen.
__________

 

 

Muutoksenhaku

Tekniselle lautakunnalle

 

Tiedoksi:

Kiinteistöpäällikkö

 

Ruokapalvelu- ja siivouspäällikkö
Saaren koulun rehtori
Cramo Adapteo Oy (sposti hanna.suppula@cramoadapteo.fi)


Edellinen asia | Seuraava asia Muutoksenhakuohje Kokousasia PDF-muodossa